09. novembar 2016.

 
 
20th Jazz Fest Sarajevo 2016.
John Zorn's Bagatelles Marathon
Bosanski kulturni centar
Sarajevo
04.11.2016.

 
  U okviru 20th Jazz Fest Sarajevo, 4. novembra u BKC-u (Bosanski Kulturni Centar), održan je maratonski koncert čuvenog avangardnog jazz muzičara Johna Zorna koji je privukao veliku pažnju publike.

Jesen je definitivno vreme za regionalne Jazz festivale. Prvo smo početkom oktobra imali Skopski Jazz festival a krajem istog meseca i Belgrade Jazz Festival - Planet Jazz. Početak novembra doneo nam je XX Jazz Fest Sarajevo a ubrzo je održan i Pančevački Jazz Festival. Slede novosadski i subotički festivali.

Kao što je skopski imao za goste Joss Stone, pančevački Johna Scofielda i Enrica Ravu, a beogradski Jacka DeJohnetta, Dave Hollanda, Avishai Cohena i Gianlucu Petrellu, tako je i sarajevski imao svoje adute.

U periodu od 2.11. do 6.11.2016. na nekoliko lokacija (Pozorište Mladih, BKC, Gradska vijećnica) Sarajevo je ugostilo norveškog klavijaturistu Bugge Wesseltofta, izraelsku grupu Tatran, Taksim trio iz Turske kao i legendarnog gitaristu Terje Rypdala.
No ograničene finasije i vreme primorale su me da posetim glavni grad BIH radi samo jednog koncerta, jednog ali hvale vrijednog!

U petak, 4. novembra održan je u BKC-u (Bosanski Kulturni Centar) maratonski koncert čuvenog avangardnog jazz muzičara Johna Zorna. Vrednost samog koncerta je i činjenica da on slabo dolazi u naše krajeve (nastupio je beše u Skoplju!). Druga činjenica jeste da je sa sobom doveo 25-toro muzičara što iz SAD što iz Evrope. Treća zanimljivost je bila da je sa sobom doneo ogromne količine izdanja svoje diskografske kuće TZADIK što je za mene predstavljalo veliku radost a za moj novčanik žalost.
John Zorn je gigant moderne muzike. Od prvog izdanja 1973. godine do danas jedan od retkih autora sa ogromnim opusom koji broji na stotine naslova, što sa grupama (Naked City, Masada, Electric Masada..), kvarteta, seksteta, dueta, filmske muzike.

Ovaj koncert je predstavljao poseban momenat u njegovoj karijeri jer do sada nije nikad radio istovremeno sa toliko muzičara. Pre koncerta je nastala velika gužva pa sam se zajedno sa mojim "jaranima" iz Sarajeva strateškim potezima ugurao u salu BKC gde smo uspeli da "osvojimo" desetak mesta u sredini prvog i drugog reda (Hvala Marinela!!!).

U 19:05 pojavio se Zorn u crnoj majici, maskirnim pantalonama i uobičajenim naočarima. Malo deblji nego što sam očekivao (ipak su mu 63 godine!) odmah se zahvalio na gromoglasnom aplauzu koji ga je dočekao i objasnio da nas čeka dugotrajan koncert koji se sastoji od 20 minutnih segmenata sa različitim muzičarima (solo, duo, trio, kvartet). U nadi da ćemo izdržati do kraja, na scenu je prvo izašao kvartet MASADA (Zorn - saksofon, Dave Douglas - truba, Greg Cohen - kontrabas i Joey Baron - bubnjevi). Počeli su furiozno i nastavili tako svih dvadeset minuta. Bili smo opčinjeni. Koliko energije, zanosa, strasti, divote muziciranja. Vreme je proletelo a Zorn je najavio novi segment - duo gitara Julan Lage i Gyan Riley. Magija! Preplitanje gitara i deonica ovih dvojice majstora, nešto stidljivijeg Rileya i izuzetno ekspresivnog Lagea me je oduševilo. To je bilo toliko emotivno, meni čak i vrlo senzualno (!), verovali ili ne. Ostao sam zapanjen.

Ubrzo mi je bilo jasno da je Zorn, koji je inače nemilosrdno vežbao sa muzičarima na probama, koncipirao maraton na onoj staroj postavci grupe The Pixies: glasno, pa tiho!!! Nakon suptinih Lagea i Rileya, nastupio je NOVA QUARTET (John Medeski - klavijature, Kenny Wollesen - vibrafon, Trevor Dunn - bas i Joey Baron- bubnjevi). Šta reći - toliku radost, oduševljenje, maltene suze, nisam dugo doživeo. Maestralno muziciranje kvarteta krenulo je nazaustavljivo i nosilo nas napred da bi se usred nastupa javila jedna izuzetna muzička tema koja je izazvala opšte oduševljenje u publici. To je trebalo doživeti. To su trenuci kada čovek shvati da postojanje na Zemlji ima nekog smisla i da se ljudi mogu uz pomoć muzike izdići na viši nivo postojanja. Radost, radost, neizmerna radost!!!

Nakon ovog nastup Sylvie Courvoisier (klavir) i Mark Feldmana (violina) predstavljao je mali anti klimaks. Nisu oni bili loši, nego sam ja bio još pod utiskom onog što sam do tada čuo i video.

Mirnoću prošlog koncerta razbili su momci iz trija Trigger koji su krenuli u HC (hard core) svirku, tačnije "cepačinu". Mladost, slatka ludost, koja energija i posvećenost! Bili su izuzetno simpatični!!!

Posle ovog nastupa došlo je do pauze od pola sata. Po povratku na scenu Zorn je izjavio da ovo što smo slušali i nema neke velike veze sa džezom ali da su oni došli da nas uplaše (sa komičnim izrazom na licu!!)!

Drugi deo je započeo oazom mira i dva violončela - Erik Friedlander i Jay Campbell. Nakon njih Uri Cane trio (Uri Cane-klavir, Mark Helas - bas i Clarence Penn - bubnjevi), a zatim Ikue Mori na elektronskim instrumentima (čitaj: laptopovima). Lepo i profesionalno.

A onda ponovno ludlo: John Medeski trio - John Medeski na orguljama, David Fiuczinski na dvovratoj električnoj gitari i Calvin Weston na bubnjevima. Odlično, odlično! Kakvi magovi!!!

Opet mir sa egzotično izgledajućim Craig Tabornom na klaviru.
Za kraj ASMODEUS sa izuzetnim Mark Ribotom na gitari (jeeeeeeee!!!), meni veoma dragim Trevorom Dunnom na basu, Kenny Grohovskim na bubnjevima i Zornom kao dirigentom. Vožnja kakvu do sada nisam video ni čuo!!! Maestralno!

Proletelo je tih pet sati, a ovacije nisu prestajale. Svi oni koji su učestvovali u ovom muzičkom maratonu, 25 muzičara, poređali su se na bini i otpozdravljali oduševljenoj publici. Oni srećni i zadovoljni, mi presrećni još ne verujući čemu smo prisustvovali.

Kako je sam John Zorn rekao... bili smo deo historije.

tekst - slobodan vlaketić
promo foto 20th Jazz Fest Sarajevo


 
 

koncerti


Tuxedomoon
Half-Mute turneja

Dom omladine Beograda
18.05.2016.




Straight Mickey and
The Boyz

Dom omladine Beograda
21.05.2016.




Disciplin A Kitschme
Bašta SKC-a, Beograd
28.05.2016.




My Buddy Moose
NLV

Klub Elektropionir, Beograd
04.06.2016.




Partibrejkers
Stadion Tašmajdan
18.06.2016.




Simply Red
Belgrade Calling Festival
Stadion Tašmajdan, Beograd
23.06.2016.





Neil Young +
Promise of the Real

Burg Clam, Austrija
23.07.2016.




Cat Power
Dom omladine Beograda
11 .09.2016.




Dr. Project Point Blank
Dom omladine Beograda
04.10.2016.




32. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine / Sava Centar
Beograd